Merel Bruning, schrijfster en schrijfdocente


Merel BruningIk hou van schrijven. Schrijven is een bron van vreugde. Schrijven is kijken. Kijken naar de wereld en naar de mensen. Zien wat zich voordoet. Kijken naar mezelf en zien wat zich binnenin een mens allemaal afspeelt. En dan ruimte geven aan de woorden die daar beeld aan geven, daar verhaal van maken. Schrijven is een creatief onderzoek, een ontdekkingstocht.

Mijn werk

Sinds 2011 werk ik als zelfstandig schrijfdocente. Ik geef cursussen levensverhalen schrijven in Zutphen. In Deventer geef ik verschillende schrijfcursussen bij Kunstencentrum de Leeuwenkuil. Daarnaast ben ik als docent verbonden aan de schrijversvakschool Groningen, de lessen daarvoor vinden plaats in Zwolle op de Verhalenboot. Ook geef ik workshops en begeleid ik mensen als schrijfcoach.

Schrijven

In 2004, na jarenlang gewerkt te hebben als actrice en theaterdocente, besloot ik het schrijven, dat altijd al in mijn leven en werk aanwezig was, te verdiepen. Ik volgde de opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam in de vakken proza en toneelschrijven. Hier werd ik onderwezen in het schrijversambacht door Mirjam Boelsums, Jan Veldman, Thomas Verbogt, Nico Dros en anderen.

In 2005 won ik de publieksprijs van Hollands Nieuwe festival in Amsterdam voor het toneelstuk Patat speciaal. Ik schreef korte verhalen en gedichten en de afgelopen jaren schreef ik mijn roman: Daar is alles wit.
Ik volgde een training in het schrijven van levensverhalen door Monica Boschman, (MB communicatie) en recent een training Levensverhalen schrijven voor deskundigen door José Franssen.

De docente die ik ben

Ik hou er van (beginnende) schrijvers uit te rusten met gereedschap, je de vaardigheden bij te brengen die van een verhaal een goed verhaal maken. Mijn kennis en inzicht zet ik in om je te ondersteunen, blokkades te overwinnen, je zicht te geven op je schrijven en jezelf. Graag daag ik je uit de bekende paden te verlaten en onbekende terreinen te betreden. Zonder kompas of tomtom. Want daar ligt het mooiste schrijfmateriaal. Daar komen we het leven tegen in al haar kracht, met al haar lichte en donkere kanten.

Mijn basis

Mijn schrijvers- en docentschap heeft sterke wortels in het theater. Ik ben opgeleid tot docente drama aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Daarna volgde ik de 3-jarige opleiding fysiek acteren aan de Kleine Academie te Brussel. Hier leerde ik de creatieve impuls volgen die ontspringt aan het niet-rationele deel van de geest. De impuls die verbonden is met emotie en met het lichaam. Ik ondervond de enorme zeggingskracht en eigenheid van die creativiteit. Het is de basis van mijn schrijven en doceren. In mijn werk als theaterdocente deed ik veel ervaring op in het werken met groepen. Ik stimuleerde mensen hun meest eigen creatieve ‘stem’ te vinden.

En ook

ben ik de moeder van een zoon, woon ik na lange tijd in Amsterdam gewoond te hebben nu in het landelijke dorp Wichmond in de Achterhoek, hou ik van de bossen, de velden, de stilte van het land, van dansen, van Nescio en Raymond Carver en Cormac mcCarthy en van vragen zonder antwoorden...