Reacties van cursisten


Cursus levensverhalen schrijven

Vanaf het begin was het helder dat de cursus "levensverhalen schrijven" echt ging over het schrijven. Het werd nooit "psychologisch gedoe", zoals ik dat in dit verband even oneerbiedig wil noemen. Soms werden er heel vertrouwelijke zaken gedeeld die bij voorlezer of toehoorder tranen in de ogen veroorzaakten (van ontroering of van het lachen), maar steeds stond het ontwikkelen van het schrijven voorop.

Het voorlezen van en het luisteren naar elkaars verhalen was ook een feest. Ook voelde iedereen zich vrij om commentaar op elkaars verhalen te geven. Merel geeft daar ook bewust ruimte voor. Ze is niet het soort docent die vindt dat alleen haar opmerkingen tellen.

De cursus is door Merel heel goed voorbereid. Je krijgt altijd je volgende opdracht met voorbeelden op papier mee. De snelle opdrachten tijdens de les zijn ook heel leuk. Door de beperkte tijd die je soms voor een opdracht krijgt moet je wel aan de gang en blijk je meer te kunnen dan je denkt.

Kortom, ik heb me ingeschreven voor de volgende cursus, dus dat lijkt me duidelijk.

 

                                                                                         Tessa Oostergetel

Schrijven over schrijven bij een afbeelding

kaart : geschilderd stilleven    (na de maaltijd)

De stille getuigen van het leven liggen op tafel. Voor me. Simpel.
Ze vertellen van het dagelijkse leven, van de tijd, van de dag, van de geneugten van een uur.
Van het genieten van de smaak, de textuur, de kleur en de mengeling van details die één geheel kunnen vormen.

Een ontmoeting die zich wil vertellen.
Een herkennen van gelijkdenkende zielen, het voelen van emotie die maar niet wil stoppen zich te laten verwoorden.

Ook de emotie, dieper liggende gevoelens, die nog verborgen liggen in het binnenste van mijn ei.  Het ei moet gelegd worden maar wacht op het juiste moment. De hokjes, de deurtjes, de verstopte verhalen.  Het zijn er zoveel.

Ze liggen te wachten als stille getuigen van het leven.
 

                                                                                                        Anja

schrijven is vertrekken uit het dagelijks leven.
rechtstreeks een andere wereld in die mij doet ontsnappen.
alle obstakels die je leven afremmen worden in één klap de kop afgehakt.
je vertrekt uit de Schreijerstoren in Amsterdam,
uitgezwaaid door alles en iedereen die je liefheeft,
je niet uit kunt staan, of doet alsof.
de wind neemt je letterlijk mee naar het verre einde.
zelfs de richting waar je heen vaart, ontspruit zo maar uit je eigen fantasie.
nooit raak je aan lager wal.
dat schrijven biedt je ongekende mogelijkheden.
de eerste nacht blijf je onder zeil,
het vroege ochtendkrieken van de volle zon op je bleke huid,
maakt je wakker, blij en knipperend met de ogen.
heel anders dan in je eigen bed,
waar de grijze wolken dag in dag uit de boventoon voeren
uiteindelijk kom je aan daar waar je wilt zijn en
begint je tweede leven.
of is het inmiddels je tweeduizendste leven....
wie het weet mag het zeggen
ik zeg het als eerste.
want de regie van het schrijven,
ligt in je eigen hand.

                                                                                                      Denis

 

Korte verhalen-schrijven voor gevorderden

De theorie was duidelijk en goed te gebruiken in de praktijk. En de huiswerkopdrachten waren leuk. Vooral de afwisseling en het feit dat bij elke opdracht de nadruk ergens anders op lag.

De associatieve opdrachten waren leuk. Vooral die met de landkaart, het past goed bij mijn manier van schrijven. Die met de kaartjes vond ik ook leuk, zo breng je toch je boodschap anders over en zo'n kaartje kan sprekender zijn dan je woorden.

Ik heb veel van de cursus geleerd en er veel lol aan beleefd. En voor mij was belangrijk dat ik merkte dat ik op de goede weg was en bij het herschrijven op mijn eigen oordeel kan vertrouwen.

                                                                                                     Janine

Ik vond het schrijven de eerste lessen erg lastig maar ik merkte dat het later beter ging (bijv. met het woordweb). De laatste opdracht vond ik erg leuk. De atlas van de belevingswereld vond ik geweldig. Ik denk dat ik hem ook ga aanschaffen.De behandeling van de theorie was prima. Ik heb geprobeerd die te verwerken in de opdrachten.

Ik vond het goed om te merken dat anderen je verhaal heel anders kunnen lezen dan dat ik het bedoeld had. Goed om hier rekening mee te houden.

Ik vond de cursus geweldig leuk. Voor mij goed om een stok achter de deur te hebben om m’n verhaal af te maken.

                                                                                                      Paulien
                                                 

 

Cursus Levensverhalen schrijven

De lessen waren uitdagend, doordat er voorgelezen werd uit eigen werk, doordat er oefeningen werden gedaan die mij inspireerde. Het werkt bij mij goed als de theorie verwerkt zit in de opdracht, zodat ik verplicht ben om bepaalde theorie toe te passen.De feedback is liefdevol, respectvol. Dat is heel wat waard als je een levensverhaal voorleest voor een groep.

                                                                                                             Merel

De cursus heb ik als zeer waardevol ervaren. Behalve dat het een stimulans was om te schrijven, kwam er een zekere ordening in mijn gedachtenwereld. Meestal weet je niet waar je moet beginnen! Ik leerde om via associaties de belangrijkste bijpassende gedachten naar boven te halen en die in het stukje te verwerken. Het aanhoren van de verhalen van de anderen vind ik een feest! Wat een verschillende gedachtewerelden!  Emoties, verbazing en verwondering komen dan naar boven bij het horen van al die andere leefwerelden.

                                                                                                               Bep

Soms vond ik het erg spannend om mijn verhaal voor te lezen. Het zijn hele persoonlijke verhalen, soms over moeilijke tijden. Ook het voorlezen zelf vond ik spannend. Ik was nooit goed in voorlezen maar nu ging het me wel goed af. Dat vond ik een opsteker.  

                                                                                                       Magrieta

Nog bibberend van vroeg de trein halen, betreed ik het gebouw. Gelukkig wijst men mij de weg in dit doolhof. Vreemde mensen en dan moet er een stukje geschreven over je naam! En daarna nog voorlezen. Maar Merel is zachtaardig en begrijpend. De handvaten die ze geeft voor het schrijven zijn boeiend.

                                                                                                        Corrie

Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om associatief te werken. Associaties maakten dat ik van het een op het ander kwam, of van het een onder het ander. Soms nu nog. Dan zie ik bijvoorbeeld een sinasappel en dan komen er allemaal beelden naar boven van heel vroeger waarin ook een sinasappel voorkomt. Bij het schrijven tijdens de lessen zelf was het trouwens helemaal belangrijk om te werken vanuit associaties en ook om dat dan maar te durven.
Zo leerde ik al doende om te durven vertrouwen op mijn eigen associaties.

                                                                                                              Lien

Iedere week gingen we met een huiswerkopdracht weer op pad. De eerste keren draalde ik rond de opdracht als een kat rond zijn prooi. Zo nu en dan even mee spelen en dan weer wegleggen. Ik vond het moeilijk om verder te denken dan er alleen maar beschouwend naar te kijken. Maar het is me gelukt! wat ik in de les geleerd heb, is dat je niet te krampachtig om moet gaan met de waarheid. Dat geeft mij in ieder geval ruimte. Nu heb ik veel meer oog voor detail en dat maakt een verhaal mooi.Wat voor mij een openbaring is, is dat de waarheid op ieder moment anders kan zijn. En dat is prima. 

                                                                                                            Willy

Het viel me op dat jij je altijd goed had ingelezen en met gedegen suggesties kwam. Bovendien wist je dat altijd zo over het voetlicht te brengen dat mensen zich niet gekwetst leken te voelen. Iets wat een prestatie mag heten gezien de gevoeligheden wanneer je schrijft over persoonlijke zaken.

                                                                                                Elsbet

Creatief schrijven basiscursus

Ik vond het leuk om te merken hoe de verhalen van iedereen groeiden in de loop van de les. Dit was al na een paar lessen merkbaar. Ook vond ik het leuk om te ervaren dat iedereen een eigen stijl van schrijven had. De opdracht met z’n tweeën (dialoog schrijven) vond ik ook erg leuk. Grappig om te zien hoeveel moeite het kost om jezelf als een voorwerp uit een bestekla te zien, hoe dat voelt, wat je dan kunt en wat je beperkingen zijn. Dat maakt dat je anders gaat denken.

Ik vond dat je fijn les gaf. Iedereen kreeg ook de ruimte voor zijn/haar eigen verhaal/ervaringen, maar het werd niet langdradig of overheersend.

                                                                                              Klaartje

Ik ben echt anders naar schrijven gaan kijken. Ik zie het nog meer als kunst dan voorheen. Door de cursus kijk ik anders naar zinnen, teksten, verhaalliijnen. Geweldig! Fijne cursusruimte. Alles goed verzorgd. Merel, je bent een prettig en warm mens, met oog voor alles wat geschreven was door elke cursist.

                                                                                                         Thea

Schrijven is fun, samen delen wat je schrijft is nog meer plezier. Zoals voor elke creatieve uiting is techniek een belangrijk wapen dat mijn verhalen, mooier en leesbaarder maakt. Die technieken heb ik in de cursus geleerd, en met veel vreugde kunnen toepassen.

                                                                                                             Karin

De opbouw van de lessen vond ik erg prettig.Ik vond het fijn om iedere week iets nieuws te leren en dat meteen in de opdracht te oefenen.

                                                                                                              Irma

Ik vond de cursus bijzonder inspirerend.Ik schreef nauwelijks, maar heb het als kind wel gedaan en wist niet goed wat ik met schrijven wilde. Waarom ik überhaupt aan de cursus mee wilde doen. Nu ben ik (weer) helemaal gepakt door het schrijven.Het is een manier van leven bijna, observeren, interpreteren, je verliezen in een personage. heerlijke dingen allemaal.

Alles van een personage willen weten, vooraf beschrijven. En tijdens het schrijven dat allemaal ook weer loslaten en naar het moment en de persoon toegaan. Hoe ruikt het, proeft het, voelt het.

                                                                                                          Fransisca


Creatief schrijven basiscursus
 

Ik heb de cursus als zeer positief ervaren. Goede docent, fijne groep qua feedback geven en ontvangen. Ook dat er mensen waren met een divers perspectief op het schrijven werkte goed.

Annemieke

Ik heb deze cursus als erg prettig ervaren. De groep was van een fijne grootte. De opdrachten die we deden tijdens de les, maar ook de huiswerkopdrachten vond ik erg leuk. Het zorgde ervoor dat het creatieve proces goed op gang kwam. Ik was ook erg blij met de (iets grotere) eindopdracht. Ik heb zeer veel plezier gehad door en in deze cursus.

Manon

Ik heb erg genoten van het schrijven in opdracht, thuis en in de les. Ik vond dat je leuke opdrachten aan ons meegaf, die mij aanzetten tot creativiteit. Ik vind je een hele prettige en leuke docente en ben blij dat ik de cursus bij je heb gedaan. Het heeft me echt iets nieuws over mezelf geleerd.

Merel

Ik keek iedere woensdag uit naar de cursus. Erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen, om in zo een open groepje je ervaringen te delen. Je gaf leuk en goed les.

Hans

Fijne cursus. Merel je deed het goed. Je creëerde een stukje veiligheid. Iedereen kwam aan bod en we hebben wel degelijk wat geleerd. Persoonlijk had ik graag iets kritischer naar de teksten gekeken.

Elsbeth

Ik vond het leerzaam en heel leuk. Voor een eventueel vervolg zou ik wel nieuwsgierig zijn naar of het werken aan een boek anders is dan werken aan een kort verhaal. En zo ja, hoe en zijn daar handvaten voor?

Suzy